Sekiranya Anda Berdagang Sehari?

Bagi dunia luar, pasaran saham dilihat berbahaya dan memikat. Gambar-gambar lama para peniaga yang mempraktikkan kerajinan mereka di bursa saham New York yang ramai selalu teringat ketika topik itu dibahaskan. Walaupun bursa saham masih kacau seperti biasa, sebahagian besar dilakukan secara elektronik melalui sistem komputer dan internet. Kemajuan teknologi ini telah menjadikannya lebih mudah daripada sebelumnya untuk terlibat secara peribadi di pasaran saham, tetapi persoalan yang menjadi garis depan peluang ini adalah “hanya kerana anda dapat terlibat dalam pasaran saham, bukan?”

Pembrokeran dalam talian telah membuat kemajuan besar dalam bidang perdagangan DOWNLOAD MEGA888 Android runcit. Mereka beriklan di televisyen dan dalam talian, dan harga komisen mereka adalah yang terendah. Menyiapkan akaun dengan mana-mana pembrokeran ini boleh mengambil masa hanya 15 minit dan setelah dana selesai, anda boleh mula berniaga. Idea yang dimiliki oleh kebanyakan orang, sekurang-kurangnya pada awalnya, adalah bahawa mereka ingin mempunyai pengaruh yang lebih langsung terhadap masa depan kewangan mereka. Mungkin mereka merasakan bahawa mereka dapat menguruskan wang mereka dengan lebih baik daripada profesional kewangan, atau mungkin mereka hanya mempunyai idea terbaik mengenai syarikat atau pasaran saham secara keseluruhan dan mereka merancang untuk menjadi kaya dengan sedikit usaha.

Kebenaran yang menyedihkan adalah bahawa pasaran saham tidak boleh didekati sebagai peluang “cepat kaya”. Pedagang yang paling berjaya telah menghabiskan banyak masa untuk mempelajari selok-belok bidang. Rancangan yang ketat dibuat dan dipatuhi dalam usaha untuk meminimumkan pengambilan keputusan emosi. Terdapat banyak sumber cetak dan dalam talian yang tersedia untuk mengajar asas-asas pasaran saham, tetapi asasnya hanya akan membawa anda sejauh ini.

Saya telah menghabiskan banyak masa untuk berniaga hari ini, dan belajar dari banyak masalah pasaran saham, dan ketika saya jauh dari penguasaan dalam semua bidang kewangan, saya jauh lebih berpendidikan sekarang daripada ketika saya mula. Apabila saya memberitahu rakan, rakan sekerja, atau orang lain mengenai pengalaman saya, saya selalu ditanya soalan yang sama.

• Berapa banyak wang yang anda hasilkan?
• Apa yang anda jual?
• Berapa banyak yang perlu saya mulakan?
• Sekiranya saya memberi anda jumlah X, apa yang boleh anda buat saya?

Walaupun semua ini adalah pertanyaan yang sah, jika anda harus bertanya, saya tidak dapat menjawabnya dalam perbualan lima minit. Soalan yang paling biasa diterima adalah kos permulaan, dengan “Berapa banyak yang perlu saya mulakan” sebagai soalan yang paling kerap. Terdapat banyak jenis sekuriti untuk dibeli dan dijual, sama ada saham, bon, pertukaran mata wang asing, dan banyak lagi, dan setiap jenis sekuriti ini memerlukan jumlah modal yang berbeza. Satu pemalar yang sering dilupakan oleh banyak orang adalah kos komisen. “Kadar komisen rendah” yang dilihat pada iklan tidaklah rendah seperti yang pada awalnya kelihatan. Sebagai contoh katakanlah saya ingin membuat pelaburan $ 1000 dalam saham, dan broker saya akan mengenakan yuran komisen 5 dolar kepada saya. Komisen itu dikenakan semasa saya membuat pesanan beli, dan ia juga dikenakan semasa saya membuat pesanan jual. Ini bermaksud bahawa saya sudah 10 dolar merah, dan untuk mengembalikan kos saya, saya perlu membuat pulangan sekurang-kurangnya 1%. Sekarang peratusan ini mungkin tidak banyak, tetapi kos komisen bertambah dari masa ke masa, dan memakan sebahagian daripada sedikit keuntungan yang anda ada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *